Korozija kod bazenske tehnike - obratite pažnju na sljedeće!

Korozija kod bazenske tehnike - obratite pažnju na sljedeće!

Zbog vlažnosti zraka, stvaranja kondenzata i visokog udjela klorida u zraku, u zatvorenim bazenima postoji povećana opasnost od korozije. Pa ipak se navodno „nehrđajući“ čelik koristi češće u bazenskoj tehnici od antikorozivne zaštite koja je puno primjerenija za tu atmosferu, zbog vrućeg cinčanja i duplex prevlake. Posljedice mogu biti fatalne.

 

Korozija kod nisko legiranih „nehrđajućih“ čelika

Institut za vruće cinčanje na svojoj web stranici predstavlja rezultate Ureda za ispitivanje materijala na temu tehnike pričvršćivanja u zatvorenim bazenima.

Ispitivanja su pokazala da se na elementima za pričvršćivanje izrađenim od nisko legiranih „nehrđajućih“ čelika dijelom već nakon nekoliko godina javljaju teška oštećenja u vidu korozije koja uzrokuje nastanak rupa i/ili pukotina uslijed naprezanja te lomova uzrokovanih korozijom.

Za razliku od njih, kod vruće pocinčanih elemenata za pričvršćivanje često i nakon nekoliko desetljeća ne dolazi do korozije čelika (Izvor: Institut Feuerverzinken – www.feuerverzinken.de).

 

Prednosti vrućeg cinčanja

Za vrijeme postupka cinčanja na čeliku se stvara prevlaka, koja se sastoji od različitih legura željeza i cinka. Postupkom uranjanja čelik se štiti sa svih strana, ujedno i na mjestima podložnim koroziji poput šupljina i kutova. Prevlake od cinka mogu se snažno mehanički opteretiti.

Ako tijekom korištenja ipak nastupi oštećenje površine, sloj cinka ima katodno zaštitno djelovanje. Zahvaljujući tom svojstvu, vruće cinčanje čak i pri teškim atmosferskim opterećenjima može pružati zaštitu od korozije u trajanju do 30 godina.

 

Optimizacija pomoću duplex prevlake

Kod duplex sustava cinčanje se kombinira s aplikacijom praškastog sloja.Tako nastaju površine otporne na trenje, sa zatvorenim porama i velikom otpornosti na djelovanje kemijskih sredstava.

Duplex sustavi pružaju optimalnu antikorozivnu zaštitu ujedno i u izrazito korozivnim atmosferama poput industrije, kemijskih postrojenja, u blizini mora te u okolinama koje sadrže velike količine klorida poput zatvorenih bazena, posebice onih sa slanom vodom.

Aplikacija praškastog sloja posebice je prikladna ako su elementi vidljivi obzirom da postoji mogućnost individualnog izbora boja.

 

Nudimo Vam proizvode s prikladnom antikorozivnom zaštitom.

Spektar vruće pocinčanih proizvoda seže od MPT sustava nosača, preko sustava za pričvršćivanje teških cijevi, MPC sustavnih vodilica, MPC konzola i obujmica za cijevi pa sve do montažnih elemenata, a nadopunjuje ga ML sustav ploča s natpisima za označavanje u cjevovodnoj mreži u skladu s normom.

Za pitanja vezana uz duplex praškasti sloj obratite se našoj službi za korisnike .


Daljnje informacije o duplex praškastom sloju potražite u našem letku.

Letak o duplex praškastom sloju

Letak o duplex praškastom sloju

Duplex praškasti sloj prikladan je za primjenu u izrazito korozivnim atmosferama poput zatvorenih bazena, posebice onih sa slanom vodom. Informirajte se o najvažnijim svojstvima i prednostima.