Sigurno pričvršćivanje čvrstih i slobodnih točki - izjednačavanje promjena duljine

Sigurno pričvršćivanje čvrstih i slobodnih točki - izjednačavanje promjena duljine

Istezanje cjevovoda različito je ovisno o materijalu i vanjskim uvjetima. Za to je zaslužna temperatura medija koji prolazi kroz cijev i materijal od kojeg je cijev napravljena.

Cijev od nehrđajućeg čelika duljine 30 m pri temperaturnoj razlici od 100° C produžuje se za gotovo pet centimetara. Treba voditi računa o takvim promjenama duljine kod instalacije te iste kompenzirati. Samo na taj način moguće je izbjeći eventualne štete uzrokovane okretanjem ili presavijanjem cijevi.

To se može postići isključivo postavljanjem pravilnih udaljenosti između pričvrsnih točaka (obujmica za cijevi). Nadalje, preporuča se primjena prirodnih dilatatora za izjednačavanje promjena duljine
 
 
Način djelovanja prirodnih dilatatora za izjednačavanje promjena duljine

Najčešća metoda izjednačavanja promjena duljine je instalacija L-dilatatora (vidi sliku: desno) ili U-dilatacijskog luka (vidi sliku: lijevo).
  • Kod instalacije L-dilatatora slobodna točka dozvoljava duljinsko istezanje u vodoravnom kraku. U okomitom kraku kao protuležaj čvrsta točka fiksira kratki krak voda. Na taj način omogućeno je istezanje bez oštećivanja cjevovoda ili čvrste točke.
  • Kod kompenzatora dilatacija u vidu U-luka slobodne točke dozvoljavaju kontrolirane kretnje za prihvat istezanja. Duljine kraka pritom se dovode u ovisnost s istezanjem.

U oba slučaja čvrste točke fiksiraju cjevovod. Slobodne točke i ugrađeni dilatatori zaslužni su za istovremenu fleksibilnost cijevi. Cijevi se sada mogu istegnuti, a da pritom ne oštete sustav cijevi.